LVB Kennisparade

Datum: 15-01-2019
LVB Kennisparade

De door u als best beoordeelde sprekers van onze LVB studiedagen komen nogmaals hun workshop geven. U stelt zelf uw dag samen en heeft keuze uit uiteenlopende interessante onderwerpen voor professionals die met mensen met een lichte verstandelijke beperking werken. Inspirerende sprekers nemen u mee in actuele thema’s zodat u in één dag weer helemaal up to date bent.

Geaccrediteerd

Programma
9.30 uur Ontvangst en registratie

10.00 uur Inspiratielezing
Xavier Moonen, bijzonder hoogleraar Kennisontwikkeling over Jeugdigen en Jongvolwassenen met Licht Verstandelijke Beperkingen en Gedragsproblemen Universiteit van Amsterdam en bijzonder lector ‘Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking’ Zuyd Hogeschool

10.30 uur Workshopronde I
I. A Hechting
Alles over de koppeling tussen emotionele ontwikkeling en hechtingspatronen bij mensen met een verstandelijke beperking. Welke invloed heeft hechting op de emotionele ontwikkeling en het gedrag? Wat betekent dit voor uw begeleiding?
Susan Huijbregts, GZ-psycholoog en eigenaresse van Meer psychologie

I. B Overlastgevende zorgmijders met een LVB
Hoe kun je grip krijgen op mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die maatschappelijke overlast veroorzaken en grensoverschrijdend gedrag vertonen?
Katia Biemans-Maas, Hoofd Bureau Trajectmanagement Leger des Heils Goodwillcentra Amsterdam

11.15 uur Koffiepauze

11.45 uur Workshopronde II
II. A Seksualiteit bespreekbaar maken
Om mensen met een LVB voor te lichten over seksualiteit moet dit onderwerp wel bespreekbaar worden gemaakt. Hoe doe je dat en hoe zorg je dat het niet bij die ene keer blijft maar dat seksualiteit een normaal onderwerp wordt om te bespreken?
Judith van Duivenboden-Kreijne, pedagoog, seksuoloog, eigenaresse Edusex en trainer rondom relaties, intimiteit, seksualiteit en weerbaarheid St. Philadelphia Zorg

II. B Yucelmethode
Bij de Yucelmethode bouw je met gekleurde blokken een visuele weergave van je huidige en gewenste levenssituatie. De methode activeert mensen om vanuit eigen regie, kracht en wensen te bouwen aan herstel.
De Yucelmethode sluit goed aan bij mensen voor wie taal, overzicht en motivatie ingewikkeld is, zoals zorgmijders met een LVB.
Jessica Willems, trainer Yucelmethode, orthopedagoog-generalist en systeemtherapeut i.o. Abrona expertise en behandeling

12.45 uur Lunchpauze

13.30 uur Workshopronde III
III. A Diagnostiek
Als het op herkenning en diagnostiek van psychiatrische problemen bij LVB aankomt is het belangrijk te weten wat je zelf kunt doen en wat bij de ander ligt. Hoe kan het kijken naar ontwikkelingslijnen daarbij helpen? Welke psychiatrische diagnostisch instrumenten zijn er beschikbaar in de LVB-zorg? Wat is de toepasbaarheid van deze instrumenten en, heel belangrijk, de valkuilen?
Jeanet Nieuwenhuis, psychiater en junior onderzoeker VGGNet

III. B Samen naar een gezonde leefstijl?
We weten wat gezond is en wat een goede leefstijl is voor cliënten, maar het daadwerkelijk aan de slag gaan is soms moeilijk. Daarvoor moeten we niet alleen de cliënten enthousiasmeren maar ook elkaar, je eigen team. In deze workshop gaan we hier praktisch mee aan de slag, aan de hand van inzichten uit de positieve psychologie. Een inspirerende workshop met veel concrete handvatten.
Mariëlle Tromp, trainer en coach Vitale Zorgverlener

14.30 uur Korte pauze

15.00 uur Workshopronde IV
IV. A Grensoverschrijdend gedrag?
In uw werk loopt u tegen vragen rondom seksualiteit aan. Dit kunnen vragen zijn die door uw cliënt zelf gesteld worden of gerelateerd zijn aan uw eigen normen en waarden. Ook kunt u gedrag waarnemen waarvan u zich afvraagt of dit wel passend is of hoe u het beste kunt reageren. Het is van belang dit goed te kunnen duiden en adequaat te handelen.
Wat is normaal en afwijkend gedrag en wat doet u bij zorgen en seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Aan de hand van de methodiek Buiten de Lijnen, een verdieping op het Vlaggensysteem, krijgt u antwoord op vragen rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Robert Hubers, seksuoloog en docent Seksuele gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking RINO Groep

IV. B Opgroeien bij ouder(s) met een licht verstandelijke beperking
Het kind zijn van ouders met een verstandelijke beperking heeft grote invloed op het leven van (normaal begaafde) kinderen. Hoe is het om op te groeien in zo’n gezin en hoe beïnvloedt dit het leven van deze (volwassen geworden) kinderen?
Persoonlijk aanbevelingen voor de ondersteuning van gezinnen met ouders met een LVB.
Frieda van den Hoeven, ervaringsdeskundige scholing ‘Maar het zijn wel mijn ouders’ en begeleider Amerpoort

16.00 uur Inspiratielezing
Petri Embregts, bijzonder hoogleraar Academische werkplaats Leven met een verstandelijke beperking, Tranzo, Tilburg University

16.30 uur Einde programma, napraten tijdens borrelDoelgroep: Begeleiders, orthopedagogen en andere professionals binnen de zorg voor mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Meer informatie: ">


Locatie: De Observant, Amersfoort0


Trefwoorden: begeleider, licht verstandelijke beperking (lvb), orthopedagoog


Alle evenementen in deze locatie:
  • Geen geplande evenementen op deze locatie
  • Alle evenementen in dezelfde categorie: