Online congres Executieve functies bij kinderen en jongeren 2021

Datum: 24-06-2021 - 31-07-2021
Online congres Executieve functies bij kinderen en jongeren 2021

Kinderen die de grootst mogelijke moeite hebben met eenvoudige taken als huiswerk, opruimen of op tijd komen … Wie kent ze niet? Als deze problemen zich structureel voordoen dan kan er sprake zijn van zwakke executieve functies (EF): het fundamentele vermogen om dingen te organiseren, te focussen en impulsen onder controle te houden.

Zwakke executieve functies liggen ten grondslag aan ADHD, ASS, leerstoornissen en niet-aangeboren hersenafwijkingen. Kinderen en jongeren met zwakke executieve functies hebben moeite met plannen, organiseren, volgehouden aandacht, inhibitie, cognitieve controle en flexibiliteit, werkgeheugen, emotieregulatie, taakinitiatie, timemanagement en doelgericht gedrag.

De afgelopen jaren hebben we verschillende congressen over executieve functies georganiseerd. Wat weten we anno 2021 over EF? Welke rol spelen EF bij leerproblemen, TOS, LVB of hersenletsel? Zijn er verschillen tussen jongens en meiden? En hoe kunnen we ze (in de klas) versterken? Deze vragen staan centraal tijdens het congres.

De presentaties van dit congres worden online aangeboden. U kunt ze op een zelfgekozen moment, afzonderlijk en in uw eigen tempo bekijken. U hoeft dus niet het gehele congres in een dag te volgen. Kijk onder het tabje ‘Deelname’ voor meer informatie.

Programma

Inleiding: de stand van zaken – dr. Dorine Slaats
Executieve functies, het brein en verschillen tussen jongens en meiden – dr. Lara Wierenga
Executieve functies bij kinderen en jongeren met hersenletsel – dr. Christine Resch
Executieve functies bij kinderen en jongeren met TOS – prof.dr. Constance Vissers
Executieve functies bij kinderen en jongeren met LVB – drs. Sammy Roording
Executieve functies en zelfsturing in de klas – dr. Lilian van der BoltDoelgroep: Kinder- en jeugdpsychologen, (ortho)pedagogen, klinisch psychologen, therapeuten, psychiaters, leerkrachten, intern begeleiders, remedial teachers, onderwijsbegeleidingsdiensten en iedereen die te maken heeft met kinderen en jongeren die problemen met executieve functies hebben.

Meer informatie: https://www.11congressen.nl/executieve-functies-2021/


Locatie: Online, -0


Trefwoorden: kinderen, onderwijs, psychologie


Alle evenementen in deze locatie:

Alle evenementen in dezelfde categorie:
  • Geen evenementen in deze categorie