Prikkelverwerking bij kinderen en jongeren Online

Datum: 11-11-2021
Prikkelverwerking bij kinderen en jongeren Online

Goede prikkelverwerking is cruciaal voor een gezonde cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling. Helaas verloopt sensorische informatieverwerking (SI) niet bij alle kinderen en adolescenten optimaal. Voor sommige kinderen kunnen dagelijkse prikkels zoals geluiden, aanrakingen of drukte heel intens zijn, zij raken snel overprikkeld. Andere kinderen hebben juist moeite om sommige prikkels waar te nemen, zij hebben last van onderprikkeling.
Een andere manier van sensorische informatieverwerking komt vaak voor bij kinderen met stoornissen als ADHD, ASS, TOS en LVB. Maar ook kinderen zonder een specifieke stoornis kunnen moeite met prikkelverwerking hebben – zowel cognitief, sociaal als zintuiglijk.

Wat weten we over sensorische informatieverwerking bij kinderen en adolescenten? En vooral ook, wat kunnen we voor kinderen en jongeren met problemen in de prikkelverwerking doen?

Tijdens het online-congres gaan deskundige sprekers in op deze vragen. In de openingslezing wordt stilgestaan bij de stand van zaken: welke wetenschappelijke evidentie is er momenteel en wat kunnen we daarmee? Daarna komen in drie praktische lezingen prikkelverwerking bij kinderen en jongeren met autisme, TOS en LVB aan bod. Tot slot wordt er uitgebreid stilgestaan bij wat we in de klas kunnen doen voor kinderen met prikkelverwerkingsproblemen.

De presentaties van dit congres worden online aangeboden. Ze zijn beschikbaar vanaf donderdag 11 november 2021. Daarna kunt u ze op een zelfgekozen moment, afzonderlijk en in uw eigen tempo bekijken. U hoeft dus niet het gehele congres in een dag te volgen. Kijk onder het tabje ‘Deelname’ voor meer informatie.

Sensorische informatieverwerking, de stand van zaken
dr. André Rietman

Prikkelverwerking bij kinderen en jongeren met autisme
prof.dr. Ina van Berckelaer-Onnes

Prikkelverwerking bij kinderen en jongeren met TOS
drs. Bernadette Sanders

Prikkelverwerking bij kinderen en jongeren met LVB
Monique Thoonsen

Sensorische prikkelverwerking in de klas
dr. Celeste Meijs en dr. Inge van der WurffDoelgroep: Kinder- en jeugdpsychologen, (ortho)pedagogen, klinisch psychologen, gz-psychologen, psychiaters, ergotherapeuten, logopedisten, fysiotherapeuten, jeugdprofessionals, leerkrachten, intern begeleiders, remedial teachers, onderwijsbegeleidingsdiensten

Meer informatie: https://www.11congressen.nl/prikkelverwerking-2021/


Locatie: Online, -0


Trefwoorden: jongeren, kinderen, prikkelverwerking


Alle evenementen in deze locatie:

Alle evenementen in dezelfde categorie: